logo Luftambulansetjenesten

Pensjonist etter 20 år i tjenesten

Øyvind Juell takker av

Mandag morgen skal Øyvind Juell ikke sette på vekkerklokka. Og når han så våkner av seg selv skal han kanskje ikke en gang stå opp, men bare ligge lenge og kjenne på at nå, nå er han faktisk pensjonist.

Elin Åsbakk Lind
Publisert 27.08.2024
En mann som står på en bro over vann med bygninger i bakgrunnen

Foto: Elin Åsbakk Lind

I storm og stilla har Øyvind Juell ledet Luftambulansetjenesten i 20 år.

For fredag 30.  august er nemlig siste arbeidsdag for direktøren som har tatt Luftambulansetjenesten HF (LAT HF) gjennom sin 20 år lange historie.

Gjennom storm og stilla, gjennom anbudskonkurranse etter anbudskonkurranse, gjennom 198 styremøter, gjennom dypeste sorg og krise, men også gjennom glede over stadige forbedringer av tjenesten,  latter og lun humor med sine ansatte.  

Det beste

Øyvind Juell har nå overlatt en av verdens beste luftambulansetjenester til konstituert administrerende direktør Randi Spørck.

Øyvinds reise gjennom to tiår med en rivende utvikling – krevende utfordringer – er nå ved veis ende. Takk for innsatsen og godt levert.
Randi Spørck, Konstituert administrerende direktør

Øyvind er selvsagt veldig stolt av tjenesten. 

- Jeg innrømmer at det var veldig tilfredsstillende å lese at ekspertgruppa skrev akkurat det: Norge har en av verdens beste luftambulansetjenester. Jeg visste jo det, men det er jo godt å få det stadfestet, sier han med et smil.

Og hvordan har vi fått til det?

- Det har vi fått til fordi vi har hatt eiere (de regionale helseforetakene) som har gitt oss rammer og som har vært villige til å satse på denne tjenesten, sier Øyvind.

Men han mener også at det at tjenesten til nå har hentet inn fly- og helikoptertjenester på anbud skal ha en stor del av æren for at tjenesten er så god.

- Det har gjort at vi med jevne mellomrom har fått løft i både utstyr og kvalitet. Så jeg er en klar tilhenger av anbudsregimet, sier han.

 

Det verste

Og det mener han til tross for at mange skyldte på anbudsregimet når LAT HF havnet i sin hittil største krise i forbindelse med operatørbyttet på ambulansefly i 2018.  Øyvind er ikke så glad i å kalle det krise, for han mener at det ikke var en beredskapskrise. Men at det var en stor kommunikasjon- og omdømmekrise er det ingen tvil om.

- Selv om vi tidvis hadde redusert beredskap, var det ingen pasienter som ble skadelidende. Men det var en enorm krise på veldig mange andre områder og kommunikasjonskrisa var så omfattende at den ble umulig å håndtere.

Bortsett fra den mørke dagen i januar 2014 da Luftambulansetjenesten mistet lege og pilot i helikopterhavari på Sollihøgda og en redningsmann ble hardt skadd, så er nok ambulanseflykrisa i 2018/2019 det verste Øyvind har opplevd.

- Havariet på Sollihøgda i 2014 og operatørskiftet i 2018 var det tøffeste, sier han.

 

Mye hus å ta vare på

Pensjonisttilværelsen kommer trolig ikke til å bli kjedelig. Øyvind og samboeren har to hytter, ei på fjellet og ei ved havet, og et stort hus som krever sitt. Og så har han barn og barnebarn som han ønsker å være mer sammen med og så blir det nok en del reising i tillegg.

- Vi er turmennesker og sitter veldig sjelden i ro når vi har fri, sier han og kaster et blikk ut på havet utenfor LAT HF sine lokaler, der bølgene går hvit i den første høststormen.

- Nå kom jeg på hva jeg egentlig må gjøre på min første dag som pensjonist. Jeg må ut til hytta på Landegode og sjekke om flytebrygga fortsatt ligger der, sier han.

Men det er altså først etter at han har ligget og kjent på pensjonisttilværelsen.

Kollegaene i LAT HF unner ham det virkelig.