Sammen er vi Luftambulansetjenesten
Her kan du lese mer om hvordan vi samarbeider til det beste for pasienten.
En dag i luftambulansetjenesten
I løpet av to hektiske uker i mai hadde over 60 redningsmenn i luftambulansetjenesten medisinske treningsdager. En av dem var Henrik Litland.
Foto: Elin Åsbakk Lind
En redningsmann i luftambulansetjenesten har en sentral rolle både operativt og medisinsk.
Vi var med på de treningsdagene som Luftambulansetjenesten HF har kontraktsfestet i avtalen med leverandøren Norsk Luftambulanse AS.
For mange av de over 60 redningsmennene som var i aksjon disse dagene var treningen repetisjon og terping av tema de kanskje ikke møter hver eneste dag.
Men for andre var treningsdagene en del av utsjekken for å bli redningsmann, og for Henrik Litland var treningsdagene noe av det siste han gjennomførte i utsjekken som redningsmann.
- En får virkelig følelsen av å være i den skarpe enden til beste for pasienten, sier Litland.
Litland har brukt nesten 8 år med spesifikk jobbing for å bli redningsmann, og har en bakgrunn fra brann og redningstjenesten som røyk- og redningsdykker.
- Etter hvert som årene har gått, har interessen for medisin og særlig prehospital akuttmedisin vokst på meg. Gjennom tidligere samarbeid med Norsk Luftambulanse AS, for min del som redningsdykker, har jeg jo sett på redningsmannsrollen som kanskje den perfekte kombinasjonen innen redning og akuttmedisin, sier han.
Foto: Elin Åsbakk Lind
Det å treffe andre erfarne redningsmenn var en ren bonus.
- Treningen er utrolig verdifull i seg selv, og jeg får i tillegg se på og lære av de erfarne som er sjenerøse med gode råd og tips basert på egne erfaringer.
Han trekker ellers frem prosedyretreningen på Ullevål sykehus og kuvøse og nyfødt-medisin som det mest lærerike for ham.
- Det legges opp til en lav terskel for å kunne diskutere og stille spørsmål, og det oppleves som svært jobbrelevante caser og foredrag, sier han som gleder seg til å komme i gang med jobben som redningsmann i sommer.
På Oslo Universitetssykehus var seksjonsoverlege Halvard Stave en av de som ledet instruksjonene av redningsmennene under treningsdagene.
- Dette er veldig viktig praktisk trening. Når vi samtidig får samlet alle redningsmenn i tjenesten til felles diskusjoner og erfaringsdeling over flere dager, så får vi kalibrert handlingsmønsteret vårt og fjernet unødvendig variasjon. Kvalitetstid som gir kvalitetsheving, sier Stave.
Her kan du lese mer om hvordan vi samarbeider til det beste for pasienten.